Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsПазарът на петрол продължава да се изкачва до

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsПазарът на петрол продължава да се изкачва до
Коментари Харесай

Петролът поскъпна до максимум за 2 години в очакване на рекорден дефицит през 21 век

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Пазарът на нефт продължава да се изкачва до нови върхове, защото огромните западни стопански системи регистрират рекордни имунизации, увеличава се търсенето на гориво, а страните от ОПЕК + поддържат световно произвеждане с 5% под равнищата отпреди рецесията.

На търга в сряда цената на Brent е възобновила своя връх от май 2019 година, достигайки сега 72,82 $ за барел. Нюйоркските фючърси на WTI се покачиха до Щатски долар 70,63, най-високото от октомври 2018 година
Към 12.24 часа московско време Brent се търгува при Щатски долар 72.41 за барел (+ 0.25%), а WTI - при Щатски долар 70.2 (+ 0.23%).

Американският петролен институт заяви предната вечер, че запасите от " черно злато " в Съединени американски щати са намалели с още 2,1 милиона барела за седмицата, завършила на 4 юни.
Запасите в центъра в Кушинг, Оклахома, посредством които се правят доставки на търгувани в Ню Йорк фючърси, са паднали 420 000 барела, до момента в който националните ресурси от бензин са нарастнали с 2,4 милиона барела.
Началото на автомобилния сезон докара до понижаване на запасите от нефт в Съединени американски щати с 6 милиона барела и този развой ще продължи в развитите страни заради летния скок на търсенето и по-нататъшното повдигане на останалите ограничавания, изключително в Европа, анализатори от ITI Capital пиши.
Това, отбелязва ITI, ще докара до дефицит на нефт на пазара, което съгласно оценките на ОПЕК + ще бъде рекордно най-малко от началото на века.

Комитетът за наблюдаване на петролния алианс преди съвещанието през юни го оцени на 1,4 милиона барела дневно - това е какъв брой, съгласно изчисленията на OPEC +, международното търсене ще надвиши производството.
Разликата сред потреблението и предлагането, съгласно прогнозата, ще бъде по-висока от тази през 2011 година (0,95 милиона барела на ден), когато началото на войната отряза Либия, най-голямата членка на ОПЕК в Африка, от международния пазар (0,99 милиона барела на ден).

Недостигът на нефт също ще надмине предходния връх на 21-ви век, избран през 2007 година (1,35 милиона барела на ден).
Иран можеше да залее пазара с нефт, само че договарянията за анулация на глобите във Виена стопираха. Въпреки че е реализиран прогрес от икономическа страна, въпросът за премахването на петролното ембарго към момента не е решен, съобщи в сряда шефът на кабинета на иранския президент Махмуд Ваези.
„ Постигнахме огромен прогрес. Все още обаче има ограничавания, свързани с продажбата на нефт “, представен е от организация ISNA.

Разликата сред търсенето и предлагането значи, че остатъкът от първични материали, насъбрани на склад през годината на пандемията, последователно се „ усвоява от пазара “ и отива за преправка.
Според ОПЕК + до края на второто тримесечие размерът на петролните ресурси в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз ще надвиши междинната стойност за 2015-19 година единствено с 1 милион барела, до края на третото тримесечие ще има условно „ недостиг ”от 71 милиона барела, което до края на годината ще доближи 109 милиона.

„ Масовата имунизация на популацията ще усили подвижността на потребителите. Освен това участниците на пазара виждат признаци за възстановяване на епидемиологичната обстановка в Индия, където честотата стартира да понижава, а локалните рафинерии са се възползвали от намаляването на търсенето на петролни артикули, с цел да извършат нужните действия по поддръжката в очакване на предстоящ растеж на потреблението през идващите месеци “, сподели стоковият пълководец на Сбербанк CIB Михаил Шейбе. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР